Top
 
Topkwaliteit waar we trots op zijn

FAQ

Glasgilde > FAQ

Alles wat u moet weten over glas

Glas is te krijgen in verschillende soorten en maten. Op deze pagina vindt u alle informatie over bijvoorbeeld glas in lood, HR++ en HR+++ glas.

Welke soorten glas zijn er?

Er zijn ontzettend veel soorten glas.  De meest voorkomende soorten glas zijn: bestaand enkel- en dubbel glas, HR++ en HR+++ glas. Vaak wordt enkel- en dubbel glas vervangen door het betere isolatieglas.

Naast het (min of meer) standaard HR++ glas zie je ook steeds vaker dat er triple glas wordt geïnstalleerd in huizen. Dit glas isoleert nog veel beter (ook tegen geluid), maar is veel zwaarder en duurder dan HR++ glas.

Naast de verschillende soorten isolatie zijn er ook veel verschillende soorten glas. De verschillen tussen het ene en het andere merk zijn vaak terug te vinden in de helderheid van het glas.

Wat is glas in lood?

Glas in lood in een eeuwenoude techniek die tegenwoordig weer helemaal terugkomt in het straatbeeld. Bij glas in lood worden meerdere stukjes glas in een loden profielen geplaatst. Daarna wordt het lood aan elkaar gesoldeerd. Deze techniek maakt het mogelijk om verschillende kleuren en patronen te gebruiken. Hierdoor krijgt een woning een unieke en authentieke uitstraling.

Kan glas in lood in combinatie met dubbel glas?

Voorheen was glas in lood niet te isoleren en liepen de stookkosten vaak hoog op. Tegenwoordig kan glas in lood geïsoleerd worden. Dit wordt gedaan met een extra glasplaat die voorkomt dat de warmte van binnen naar buiten kan. Daarnaast is het ook mogelijk om een originele glas in lood plaat te laten isoleren. Meer over weten? Neem gerust contact op.

Wat is HR++ glas?

HR++ glas is de vernieuwde en verbeterende versie van dubbel glas. HR++ bestaat uit twee glazen platen met een tussenruimte. Deze tussenruimte is gevuld met stilstaand gas. Dit zorgt ervoor dat het glas beter geïsoleerd is, waardoor warmte minder snel verloren gaat. Geïsoleerde ramen zorgen voor een beter wooncomfort, lagere vaste lasten en een hogere woningwaarde.

Verschil Beng en Triple
Wat is het verschil tussen HR++ glas ten opzichte van enkel glas?

Oudere huizen kunnen nog enkel glas bevatten. Enkel glas is een enkele glasplaat en voelt in de winter vaak koud aan. Omdat er één glasplaat gebruikt wordt, kan warmte van binnen sneller naar buiten. Daarnaast ontstaat er in de winter vaak condens op de ramen. Hierdoor kan sneller schimmelvorming ontstaan.

 

HR++ bestaat uit twee glasplaten met een tussenruimte. Deze ruimte is gevuld met stilstaand gas wat functioneert als een extra isolatielaag.

Wat is HR+++ glas?

HR+++ glas, ook wel triple glas genoemd, heeft drie glazen platen met twee tussenruimtes. Deze ruimtes zijn gevuld met stilstaand gas. Door de twee tussenruimtes heeft triple glas een “extra laag isolatiemateriaal”. Hierdoor geleidt warmte nog minder, waardoor een huis nog beter geïsoleerd is.

Dit glas bevat een extra glasplaat, waardoor het gewicht van het glas toeneemt. Daarom is niet elk kozijn geschikt voor HR+++ glas.

Hoe herken je HR++ glas?

Dubbel glas en HR++ bevatten allebei een aluminium strip. Op deze strip is af te lezen om welk soort glas het gaat. Wanneer deze strip geen of andere letters dan HR bevat, gaat het hier om normaal dubbel glas. Wanneer de letters HR aanwezig zijn, gaat het altijd om HR++ glas.

 

Niet alleen de aluminium strip kan meer informatie geven, maar ook met een aansteker of lucifer kunt u ontdekken om welk soort glas het gaat. Wanneer u een vlam bij het glas houdt ziet u de weerspiegeling van het vlammetje. Vaak gaat het hier om vier vlammetjes. Wanneer de vlam in alle weerspiegelingen dezelfde kleur heeft gaat het hier om dubbel glas. Wanneer de tweede of derde vlam een andere kleur krijgt gaat het om HR++ glas.

 

Triple glas kunt u herkennen aan twee aluminium trips.

Hoeveel bespaar ik met HR++ glas?

Hieronder staat een tabel met daarin een overzicht van de gemiddelde kostenbesparingen:

Soort glas                              Gasbesparing per m2           Kostenbesparing per m2

Triple glas (0,5-0,9)                  30M3                                         EUR 24,-

HR++ (1-1,2)                               23m3                                          EUR 18,50

Dubbelglas (2,7)                        13m3                                          EUR 10,50

Enkel glas (5,8)

Of stuur een mail

U kunt binnen twee werkdagen een reactie van ons verwachten

    Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Privacybeleid en de Servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.